Power Quality, de kwaliteit van spanning en stroom


Power quality staat voor de kwaliteit van uw spanning en stroom welke gemeten wordt tijdens door middel van monitoring. Karakteristieken zoals frequentie, grootte, golfvorm en harmonische vervorming zijn onderhevig aan veranderingen in het net. Wanneer de power quality niet optimaal is, kunnen storingen en schade aan de installaties en apparatuur ontstaan. Bovendien liggen de onderhoudskosten en het energieverbruik hoger. Door de power quality te optimaliseren, zorgen we voor een continuïteit van uw processen. Via monitoring brengen wij de huidige situatie in kaar. Power quality monitoring helpt in het detecteren, opvolgen en voorkomen van problemen.


Waarom is power quality nuttig, en hoe gaat de monitoring ervan in zijn werk?

De werknemers van Karybel in Waregem, tussen Gent en Kortrijk, achterhalen tijdens een consulting sessie en via monitoring waar de netstoringen vandaan komen. We meten spanningsdips, spanningsonderbrekingen-en fluctuaties, bepalen het aanwezige vermogen en de reserves. Dit doen we zowel via korte netanalyses als via permanente meetopstellingen. Naast laagfrequente problematieken kunnen wij eveneens EMC-storingen analyseren en oplossen. Voor complexere problemen EMC problemen kunnen wij steeds rekenen op de input van onze partner, de professoren van UGent. Op basis van de resultaten uit monitoring en consulting stellen we oplossingen voor en gaan we met u in overleg hoe deze te implementeren.

Wij publiceren regelmatig artikels omtrent power quality. Enkele basis artikels kan u hieronder downloaden 


Voor onze publicatielijst van wetenschappelijke publicaties kan u op hier terrecht

Power Quality problemen

Zorg voor een regelmatig onderhoud van uw elektrische installatie, zodat problemen tijdig worden opgemerkt, vooraleer er grote schade optreedt. Power quality kunnen we door middel van consulting op verschillende gebieden controleren:

Spanningsdips

Spanningsdips komen onder andere voor bij kortsluitingen in het net of bij in- en uitgeschakelen van zware lasten. Deze dips kunnen leiden tot uitschakelen van componenten zoals frequentieomvormers.  Dat zorgt op zich voor een productiestop en economische verliezen.

Frequentie variatie

Frequentie variaties komen voor bij incidenten op het net. Bijvoorbeeld door het niet tijdig afschakelen van productie-eenheden. Als gevolg vertoont apparatuur, die gebruikmaakt van de nuldoorgang voor synchronisatie, afwijkingen.

EMC

Wanneer de emissie-en immuniteitsniveaus van apparatuur afwijken van die van de gebruiksomgeving, dan kan dit storingen veroorzaken op besturingsapparatuur, vertragingen in datacommunicatie en schade aan elektrische apparatuur.

Contacteer onze professionals

Wilt u graag meer weten over power quality of wilt u ons inschakelen voor consulting of monitoring?

Onze gedreven medewerkers staan klaar met een antwoord op al uw vragen. Laat uw persoonlijke gegevens achter via het online contactformulier of neem contact op via onderstaande coördinaten.


Ook interessant: EMC-problemen | Netstudie | Onderhoud elektrische installatie

Harmonischen

Door niet-lineaire lasten worden toestellen, transformatoren en kabels overbelast. Dit zorgt voor een slechte werking, een verkorte levensduur, energieverlies en eventuele brandschade.

Transiënten

Door inductieve of capacitieve lasten in te schakelen, of door blikseminslag gaan componenten slecht werken of raken ze beschadigd. Ook toestellen kunnen slecht functioneren en de beveiligingsapparatuur wordt uitgeschakeld.

Flicker

Bij het schakelen van grote motoren, pompen, compressoren en liftmotoren kunnen er mogelijk storingen ontstaan op medische apparatuur en kan de verlichting flikkeren.

Spannings- en stroomonevenwicht

Bij éénfasige belastingen komt spanningsonevenwicht vaak voor. Motoren worden opgewarmd, beveiligingstoestellen uitgeschakeld en er gaat meer energie verloren.